conservation

Parquet - no way!

Works to remove the 19th Century Wood Veneer Floor from the Drawing Room at Bere Court and replace it with a periodically sensitively designed new oak floor was unanimously approved by planning committee Councillors on Wednesday evening. The works were called to committee owing to previous resident’s claims that the floor was a very early 18th Century parquet floor. 

The removal of the floor is required to remove extensive areas of asbestos that were identified in an asbestos survey report carried out in 2017. Our investigations with Japser Weldon, May 2018 confirmed that the floor was a wood veneer floor adhered to a timber substrate and the floor joists below the floor were 19th Century. Our thorough investigations and sensitive proposals were supported by Historic England and West Berkshire Council’s conservation officer.

The consent will enable a major phase of asbestos removal planned later in February. The asbestos removal will make Bere Court safe for our client, their children and grandchildren to live in for many years to come.

Lions lucky escape

James Mackintosh Architects have been appointed to carry out the reinstatement of the north front balustrade stonework to the west of the Porte Cochere at Stowe House. Damage was caused following an accident, involving one of the house security guards who suffered heart attack whilst driving and crashed at speed. The incident came as quite a shock, but fortunately the security guard is recovering following surgery. Works on the reinstatement commenced this week.

The project involves the removal and reconstruction of the lion plinths, and the reconstruction of the balustrade stonework, using as much of the surviving stonework as possible. Careful consideration has been provided to the method of lifting the Coade Stone Lions which have high architectural significance. A method statement has been prepared by the Morton Partnership and the execution will be carried out by specialists Cliveden Conservation.

Cliveden Conservation commence repairs on the Lions this week. Cliveden Conservation have been involved in several phases of repair at Stowe, including the relocation of the Bickerdyke Lions from the South Front only a few years ago. Their first priority will be safely relocating the west Coade Stone Lion so the plinth can be rebuilt.