Several schemes for the extension of the former Lodge to this Oxfordshire estate have been explored in a combination of contemporary and traditional designs.

A pre-application enquiry confirmed a slight increase of the current footprint would be supported if it were considered to generally lead to an overall benefit to the dwelling and the area generally.

Design development.

Initial 3-dimensional massing exercises were undertaken to establish the principal of the design, however, following the interior design the footprint of the building had to be extended to ensure that the level of accommodation was comparable with the accommodation being lost and met our clients requirements. The proposed design solution is a combination of masonry and timber frame to reflect the design of the lodge whilst providing a traditionally designed contemporary extension using similar compatible materials. The final solution meets our client’s requirements which providing a sensitive distinction between the lodge and the extension whilst reducing the impact of previous forms of development on the conservation area.   

IMG_9592.JPG

Understanding.

We prepared a heritage statement which confirmed that the significance of the Lodge was: 

  • It’s sympathetic design showing restraint in the outward expression of the estate owners desire to develop their holdings into a grander estate.

  • Despite extension, the lodge remains relatively unchanged externally.

  • The lodge remained an important part of the history and development of the local estate.

  • The lodge and its architectural adornments are early examples of a Tudor gothic design which became very popular across the region.

  • Whilst lodge was not the principal entrance, however, remains recognisable as a part of the estate and therefore provides a historical connection with society of the time and the significant impact the development had for the remaining village.

Brief

Owing to the amount of previous development - a radical solution was required. It was agreed that all modern extensions would be removed to make way for a new extension. The extension is to be located as far as possible from the key views to avoid impact on the conservation area and allow the original form of the lodge to be restored. The topography of the site falls away to the south allowing an additional storey to be created below the current ground floor. Our client asked us to develop the design in an arts and crafts style to reflect the design of the original dwelling.

Consultation

Early consultation with an arboricultural consultant revealed that the boundary planting has high historical significance. A scheme of mitigation is required to allow the extension to be developed within the tree protection zone. Bats surveys have been completed to confirm the buildings potential for supporting bats.

blob
blob

Design development.

Initial 3-dimensional massing exercises were undertaken to establish the principal of the design, however, following the interior design the footprint of the building had to be extended to ensure that the level of accommodation was comparable with the accommodation being lost and met our clients requirements. The proposed design solution is a combination of masonry and timber frame to reflect the design of the lodge whilst providing a traditionally designed contemporary extension using similar compatible materials. The final solution meets our client’s requirements which providing a sensitive distinction between the lodge and the extension whilst reducing the impact of previous forms of development on the conservation area.

Scene 4.jpg
Scene 5.jpg

james mackintosh architects limited

studio@jmackintosh.com

First Floor, 21 The High Street,

Chipping Norton, Oxfordshire
OX7 5AD

01608 692 310 / 07880 727 150